Baby Baby gezondheid Kinderziektes
Het is niet leuk als je kindje ziek is. Gelukkig is het meestal onschuldig. Maar van een kinderziekte kan je kindje behoorlijk last hebben. KindjeKlein zet alle kinderziektes voor je op een rij.
Wat zijn kinderziekten?
Bijna alle kinderen maken in de eerste twee jaar van hun leven één of meerdere kinderziektes door. Deze ziektes zijn zeer besmettelijk, waardoor kinderen de ziekte oplopen zodra ze ermee in contact komen. Op zich niet erg, want het vergroot hun weerstand. Bovendien hebben kinderen veel minder last van kinderziektes dan volwassenen die een kinderziekte oplopen. Hebben kindjes een kinderziekte eenmaal gehad, dan hebben ze antistoffen in hun lichaam. Daardoor zijn ze er levenslang immuun voor, voor de meeste althans.
Vaccinaties tegen ernstige kinderziektes
Sommige kinderziektes zijn ernstig en moeilijk te behandelen. Ze kunnen tot heftige complicaties leiden en kinderen kunnen er zelfs aan overlijden. Daarom heeft de overheid het Rijksvaccinatieprogramma ontwikkeld. Vanaf de leeftijd van twee maanden tot twaalf jaar krijgen kinderen dertien (jongens) of zestien (meisjes) prikken, de vaccinaties, verdeeld over meerdere fasen. Dankzij de inentingen worden kinderen immuun voor twaalf ernstige infectieziektes.
Kinderziektes niet in het Rijksvaccinatieprogramma
- Waterpokken
- Vijfde ziekte
- Zesde ziekte
- Roodvonk
- Krentenbaard
- Pseudo-kroep
- RS-virus (wel vroeggeboren baby's)
- Hersenvliesontsteking
- Geelzucht
Kinderziektes in het Rijksvaccinatieprogramma
- Difterie
- Kinkhoest
- Tetanus
- Polio (kinderverlamming)
- Hepatitis B
- Pneumokokken
- De bof
- Mazelen
- Rodehond
- Meningokokken
- HPV - baarmoederhalskanker
Mazelen
Ziekte: mazelen is een virus aan de luchtwegen en is bekend om de rode vlekjes.Meestal verloopt de ziekte onschuldig, maar het kan tot ernstige complicaties leiden. Eén op de duizend kinderen overlijdt aan mazelen.
Besmetting: via de lucht. Mazelen zijn zeer besmettelijk.
Ziekteverschijnselen: hoge koorts, pijnlijke hoest, rode ogen en een loopneus. Na ongeveer twee dagen daalt de koorts, die daarna weer oploopt. Daarna ontstaan witte vlekjes met een rode rand aan de binnenkant van de wang. Daarna uitslag achter de oren en bij de haargrens. Binnen enkele dagen zit de uitslag over het hele lichaam. Na drie tot vijf dagen verbleekt de huiduitslag en daalt de temperatuur. Bronchitis, oorontsteking, longontsteking en hersenontsteking kunnen voorkomen.
Vaccinatie: in de BMR-prik, die kindjes krijgen met veertien maanden en op hun negende. Ze krijgen dus twee vaccinaties tegen de mazelen.