Als je kindje een kinderziekte heeft

   Baby    Baby gezondheid    Kinderziektes

Het is niet leuk als je kindje ziek is. Gelukkig is het meestal onschuldig. Maar van een kinderziekte kan je kindje behoorlijk last hebben. KindjeKlein zet alle kinderziektes voor je op een rij.

Wat zijn kinderziekten?

Bijna alle kinderen maken in de eerste twee jaar van hun leven één of meerdere kinderziektes door. Deze ziektes zijn zeer besmettelijk, waardoor kinderen de ziekte oplopen zodra ze ermee in contact komen. Op zich niet erg, want het vergroot hun weerstand. Bovendien hebben kinderen veel minder last van kinderziektes dan volwassenen die een kinderziekte oplopen. Hebben kindjes een kinderziekte eenmaal gehad, dan hebben ze antistoffen in hun lichaam. Daardoor zijn ze er levenslang immuun voor, voor de meeste althans.

Vaccinaties tegen ernstige kinderziektes

Sommige kinderziektes zijn ernstig en moeilijk te behandelen. Ze kunnen tot heftige complicaties leiden en kinderen kunnen er zelfs aan overlijden. Daarom heeft de overheid het Rijksvaccinatieprogramma ontwikkeld. Vanaf de leeftijd van twee maanden tot twaalf jaar krijgen kinderen dertien (jongens) of zestien (meisjes) prikken, de vaccinaties, verdeeld over meerdere fasen. Dankzij de inentingen worden kinderen immuun voor twaalf ernstige infectieziektes.

Kinderziektes niet in het Rijksvaccinatieprogramma

Kinderziektes in het Rijksvaccinatieprogramma

vaccinatie

Difterie

Ziekte: de bacterie die difterie veroorzaakt, vermenigvuldigt zich snel. De bacterie beschadigt vooral de bovenste luchtwegen, maar kan ook het weefsel van het hart en het zenuwstelsel aantasten.
Besmetting: gaat via hoesten of niezen, maar kan ook door contact met opgehoest slijm of pus uit een wond. Ook besmette melk of besmet voedsel kan de ziekte veroorzaken. Je kunt difterie hebben zonder het te merken en anderen zo besmetten.
Ziekteverschijnselen: Keelpijn, hangerigheid, koorts, moeilijk slikken, misselijkheid en overgeven. Bij keeldifterie zit een grijze aanslag op de amandelen en in de keelholte.
De hals kan opgezwollen raken. Soms zelfs met verstikking tot gevolg. Difterie kan ook alleen leiden tot een neusinfectie.
Vaccinatie: in de DKTP-prik, die kindjes krijgen met twee, drie, vier en elf maanden en op hun vierde. Als ze negen jaar zijn, krijgen ze nog een DTP-prik. Ze krijgen dus zes vaccinaties tegen difterie.